Ali Gökmen’le röportaj gerçekleştirdik

Soma’da madende çalışan işçilerin bağlı bulundukları Maden-İş Sendikası Baş Temsilcisi Ali Gökmen ile bir röportaj gerçekleştirdik. İşçilerin çalışma koşullarından ve şikâyetlerinden bihaber olan sendika, şu anda süreci takip etmek yerine sadece ailelere cenaze için otobüs ayarlamakla meşgul. Cenazelerin defin işlemlerini gerçekleştirdikten sonra sendika olarak süreci değerlendireceklerini açıkladı.

MANİSA (17.05.2014)-Maden-İş Sendikası Baş Temsilcisi Ali Gökmen ile yaptığımız röportajı okurlarımızla paylaşıyoruz.

Maden İş Sendikası ne zamandır çalışmalarını sürdürüyor, Soma’da ve şu anki üye sayısı nedir?

3 yıldan beri sendika örgütlüyüz orada. 2006’dan beri sendika yani özelleştirmeden sonra örgütlendik. Bizim toplam 13 bin üyemiz var. Soma AŞ.’de 5985, İmbat AŞ’de 4500, TKİ Ege Linyitleri 1499, Koza Altın’da ise 862 üyemiz var.

Madende hayatını kaybeden işçi sayısının açıklanan resmi rakamlarla halkın verdiği bilgiler arasındaki tutarsızlığı nasıl değerlendiriyorsunuz? 

 O iki vardiyadır

Tek vardiya rakamı olarak 787 işçi olduğu yönündeki açıklamayı nasıl değerlendiriyorsunuz?

O kadar kişinin hesabını o verecek o zaman. O kadar kişi kayıpsa zaten, 150 kişiyi susturamazsın. Dün akşam görülmeyen bölgelere de girildi. Bize ulaşan bilgi şu an içeride 3 kişi olduğu yönünde. Başka bir şey varsa da, bu çıkacak sonunda.

Sendikanın kendi rakamları ve araştırmaları var mı peki bu konuda?

Sendikalı çalışan insanların rakamları var. Ama hiçbir kurum ve sendikaya her vardiyanın sayısı bildirilmez. Kamuda çalışıyorum ve ben sadece üyenin sayısını biliyorum. Üyelerimiz bir problem bildirirse gider onunla ilgileniriz ancak kaç kişi var, ona sendika karışamaz.

İmbat madeninde sohbet ettiğimiz işçiler, Soma A.Ş’de koridorların dar olduğunu, iki kişinin yan yana yürürken güçlük çektiğini ve tavandaki korumaların eski ve yetersiz olduğunu söylediler. Sizin böyle bir bilginiz var mı?

Bize öyle bir sıkıntı ve şikâyet gelmedi. Sigorta müfettişleri 4 ay önce denetim yaptılar, bunun hesabını denetleyen kişilere soracaksın. Sen denetliyorsun, Türkiye’deki özel sektör maden işletmeleri arasında en iyi iş sağlığı ve iş güvenliği önlemlerini alan yer diyerek takdir ediyorsun. O zaman o müfettişlerden işe başlasınlar.

Peki 18 yaşın altında çalışma tartışmasıyla gündeme gelen Cemal Yıldız ile ilgili olarak ne düşünüyorsunuz? Yani 19 yaşında ancak 16 yaşında madende çalışmaya başlamış.

Üyelikler e-devlet sistemi üzerinden oluyor. İnternet üzerinden önce Çalışma Bakanlığı onayına ve devamında ise Maden-İş Sendikası’na gidiyor. Eğer burada böyle bir durum varsa Çalışma Bakanlığı bilir. Biz o yaşta üye yapamıyoruz.

Taşeron işçi çalıştırıldığı söyleniyor. Yine orada ekip başları ve işçi bulan firmalardan bahsediliyor. 50 işçi bulan taşeron oluyormuş. Bu konuda neler söyleyebilirsiniz?

Sendikalar Yasası’na göre üst işveren altında alt işveren varsa sendika yapamazsınız. İşçilerin hepsi üst işverene kayıtlıdır. Oradaki herkes sendikalıdır. Böyle bir şey yok. O sizin dediğiniz şirket içi bir işleyiş ve haberimiz yok.

Yaşam odasıyla ilgili olarak da dün şirket sahibi Alp Gürkan yaşam odasının taşınmak için kaldırıldığını, yeni yaşam odasının ise yapımının sürdüğünü söyledi. Bu haliyle şu anda yaşam odası yok. Peki, size ulaşan bu konuda bir şikâyet var mı?

Bize bir şikâyet gelmedi. Bir madeni 4 ay kapatamazsınız. Şu anda İmbat madeni tüm işçileriyle aşağıya yardım ediyor ama bir ekibi kendi madeninde tutuyor. Çünkü yer altında sürekli olarak belirli olarak yapılması gerekenler var. Mesela su çıkıyor, bunu tahliye etmediğin zaman su basar madeni ve daha vahim sonuçlar çıkar.

Ancak üstteki oda kapatılmadan altta bir oda kurulabilirdi.

Onu doğru diyorsunuz ama ben yer altını bilmem. Açık maden çalışanıyım. Özelleştirme politikası öncesi kamudaydı. Özelleştirme politikaları sonucunda, özelleştirmeye yapanlar, denetleyenlerin sorumluluğu.

Genel Müdür Ramazan Doğru’nun sendika seçimlerine müdahale ettiği ve kendisine yakın kişileri sendika yönetimine soktuğu iddiaları var. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

Öyle bir şey olsa seçimlerde muhalif oylar çıkmaz. İmbat’ta muhalif grubu 1500 oy vardı. Kamuda da 900 muhalif oy çıktı. Sandık ortaya konuyor, paravan var önünde, istediğin kişiye oy veriyorsun. Baskı yok yani. Dünkü olaylarda “Sendika İstifa” sloganı atan insan bizim sistem içindeydi. Belli taleplerini karşılamayınca karşımıza geçti.

Olayın ilk olduğu günden beri, ne kamu ne de özel çalışmıyor. İşe gidiyoruz ama çalışmıyoruz. Üretim yapmıyoruz. İmbat’ta çalışan hiç kimse yok şu anda. İşyerine nöbetçi bırakıyoruz sadece.

Yürüyüşe gidin marjinal grupların içine girmeyin. Maden işçilerinin hiçbir eyleminde olay çıkmamıştır.

Madene ek bir denetim yapıyor musunuz?

Burada raporları yazanlar, Çalışma Bakanlığı ve sigorta müfettişleri. Genel Merkez düzeyinde belki vardır.

 

Önceki İçerikİzmir’de Kaypakkaya anmasına çağrı
Sonraki İçerikSoma’da Balıkesir Üniversitesi öğrencilerine polis engeli