Bartın-Zonguldak arasındaki enerji hattı için ormanlar katlediliyor

Bartın’ın Amasra ilçesine kurulması planlanan termik santralde üretilecek elektriğin, ülke genelindeki elektrik sistemine dahil edilmesi için çekilecek enerji hattı nedeniyle 36.5 kilometrelik alanda 43 bin ağaç kesilecek. Ağaç katliamına başlanan bölgede yaşayan köylülerin devlete büyük tepkisi var

HABER MERKEZİ (23.11.2014)- Türkiye Elektrik İletim A.Ş. Genel Müdürlüğü, Amasra’da HEMA Endüstri A.Ş. tarafından kurulması planlanan termik santralde üretilecek elektriği, Çatalağzı’ndaki Zonguldak Eren Termik Santrali (ZETES)’nin şalt sahasını kullanıp, ülkenin şebeke sistemine dahil etmek için 54 kilometrelik enerji iletim hattı kuracak. Zonguldak’ın Kilimli ve Çaycuma ilçeleri ile Bartın Merkez ve Amasra ilçelerini kapsayan ‘ZETES-Amasra TES (HEMA) Enerji İletim Hattı’nın 36.5 kilometresi ormanın içinden geçecek. 380 kilovat gerilimli hat için hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunda, orman içinden geçecek 36.5 kilometrelik hat boyunca 50 metrelik bir koridor açılacak. ÇED raporunda bu bölgede bulunan karaçam, kızılçam, meşe, gürgen, sarıçam, kestane, ıhlamur, sahil çamı, sedir, kayın, söğüt ve yalancı akasya türlerindeki toplam 43 bin ağaç kesilmesinin öngörüldüğü ifade edildi.

Halk ağaç katliamına tepkili

Bartın ve Zonguldak’taki sanayi tesislerinin enerji ihtiyaçlarının sürekli ve kesintisiz karşılanması, bölge ve ülke ekonomisini olumlu yönde etkilemesi planlandığı belirtilen proje kapsamında, Amasra’nın Saraylı Köyü mevkiindeki ağaç kesimi 2 aydır devam ediyor. Köylüler, şu ana kadar yüzlerce ağacın kesildiğini söyleyerek belirterek tepkisini şu ifadelerle dile getirdi:“Termik santral yapılacak diye buradaki ağaçların tamamını kestiler. Biz ormandan ağaç kesmeye kalksak hemen devlet kafamıza biner. Büyük büyük ağaçların hepsi kesildi. Her gün bu ağaçlar TIRlara yüklenip orman işletme depolarına götürülüyor. Burada resmen katliam yapılıyor.”

Bartın Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri ise proje kapsamında kendi sorumluluk alanlarında şu ana kadar 9 kilometrelik hat üzerinde 2 bin metreküp damgalama yaptıklarını, bunun yaklaşık bin metreküpünün kesildiğini belirtti. Bin metreküpün yaklaşık 500 ağaç demek olduğunu belirten yetkililer, projenin genel müdürlüğe ait olduğunu belirterek açıklama yapmadı.   

Uzmanlar ormanların ve doğal hayatın yok olacağını belirtiyor

Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdoğan Atmış, 36.5 kilometrelik hat boyunca 50 metrelik bir ormanlık alanın tıraşlanacağını ve toplam 183 bin hektarlık ormanlık alanın yok edileceğini açıkladı. Bu kesimin, Orman Kanunu’nun, elektrik iletim hatları, katı atık tesisleri gibi birçok tesisin kamu yararı olacağı gerekçesiyle orman alanına yapılmasına izin veren 17’nci maddesi kapsamında yapıldığını hatırlatan Atmış, “Biz buna itiraz ediyoruz. Siz bu hattı başka bir yerden geçirebilirsiniz. Ama aynı ormanı bir daha geri getiremezsiniz. Yani ormanı da ortadan kaldırmış olursunuz, oradaki yaban hayata, toplumsal hayata zarar vermiş olursunuz. Biz bunu her platformda belirtiyoruz” dedi.

‘İzin verilmeyen termik santral için binlerce ağaç kesiliyor’

Ayrıca Amasra’da planlanan termik santralin bölgede büyük tepkilere yol açtığını, halkın termik santrale karşı çıktığını hatırlatan Atmış, şu ifadelerle konuşmasını bitirdi: “Termik santralle ilgili ÇED başvuruları büyük tepkiler sayesinde bir türlü geçmedi. 5-6 kez iptal edildi. Yani henüz izni çıkmayan termik santral için binlerce ağaç kesiliyor. Soma’da o kadar ağaç kesildi ama oradaki termik santralin izni vardı. Burada daha izni çıkmayan termik santral için kesim yapılıyor.”

 

Önceki İçerikDKH Maaser Köyü’nde nöbette
Sonraki İçerikDersim yoğun abluka altında!