Cevizli Tekel’de yıkım başladı

İstanbul Şehir Üniversitesi için tahsis edilen tescilli fabrika yapılarının yer aldığı Cevizli Tekel Fabrikası’nın arazisinde yıkıma başlanırken Mimarlar Odası projenin durdurulması çağrısı yaptı

HABER MERKEZİ (14.12.2014)-Cumhuriyet döneminde yapılan Cevizli Tekel Fabrikası’nın bulunduğu alan, yönetim, lojman ve sosyal tesis yapılarıyla 4 bin 100 ağacın yer aldığı, 1. Derece arkeolojik sit alanı ve 3. derece doğal sit niteliğinde bulunuyor. Arazide erken Bizans dönemine ait arkeolojik kalıntılar da yer alıyor.

Arazi için 2003’te yapılan koruma amaçlı imar planında alanın büyük bölümü şehir parkı olarak planlanmış, ancak arazinin yaklaşık 300 dönümü 2009’da ‘eğitim tesisi’ fonksiyonuna alınarak kurucuları arasında Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da olduğu, Bilim ve Sanat Vakfı’na 49 yıllığına tahsis edilmişti. Şehir Üniversitesi’nin Mütevelli Heyeti Başkanı ise eski Adalet ve Milli Savunma Bakanı Mahmut Oltan Sungurlu. Bütün bu bilgilerin gösterdiği gibi esas amaç projenin hayata geçirilmesiyle birlikte, 1. Derecede arkeolojik sit alanı ve 3. Derecede doğal sit alanının yok edilmesi ve sermaye çevrelerine peşkeş çekilmesi süreci hızlandırılmış olacak.

Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu’nun tespitlerine göre arazide geçen hafta yıkıma başlandı. Muhcu, “Kamuoyundan saklanarak bir yıkım ruhsatı verilmiş. Arazi Şehir Üniversitesi’ne bedelsiz denebilecek bir rakamla tahsis edildi. Tahsisin durdurulması ve imar planlarına karşı açılan davalar hâlâ sürüyor” dedi.

Üniversite yerleşkesi için hazırlanan proje onaylandı

Araziye yapılması planlanan üniversite yerleşkesi için yıkımlara tescilli tütün depolarından başlandı. 7 kollu tütün depoları, buhar üretim merkezinin bulunduğu yapı ve soğutma merkezi yapıları, 5 No’lu Koruma Kurulu tarafından 2010’da korunması gereken endüstri mimari örnekleri olarak tescillenmişti. Kurul 2013’te 7 kollu tütün depolarının yıkılabileceğine karar vermişti. Depoların yerine onaylı  rekonstrüksiyon projesi doğrultusunda üniversite yerleşkesi için daha işlevsel yapılar inşa edilecek. 5 No’lu Kurul, yerleşke için öngörülen eğitim birimleri, araştırma binası, konferans salonu, kütüphane, misafirhane, rektörlük binası, sosyal tesis binası, spor salonu ve yurt binalarına ilişkin hazırlanan projenin uygulanmasında sakınca görmedi. Arazisinde 4100 adet asırlık ağaç bulunan projenin uygulanmasını engellemek için Cevizli halkının mücadelesi 2009 yılından bu yana devam ediyor. 

Mimarlar Odası projenin bir an önce durdurulmasını talep etti

Kartal Belediyesi ise geçen temmuz ayında yapılara yıkım ruhsatı verdi. Mimarlar Odası Başkanı Muhcu, 9 Aralık’ta yaptığı açıklamada, fabrika bloklarından birinin çatısının yıkıldığını, blokların tamamının yıkımı için hazırlık yapıldığını belirterek “Yakında alana iş makineleriyle girilecek” ifadeleriyle kamuoyunu uyarmıştı.  

Mimarlar Odası yıkımın acilen durdurularak endüstri mirası yapıların korunmasını istedi. Mimarlar Odası Genel Başkanı Muhcu, projenin durdurulması talebini şu ifadelerle dile getirdi: “Bölgenin arkeolojik sit, doğal sit ve kamusal alan özelliklerinin mutlaka korunması gerekir. Cevizli Tekel kamusal alanının değerlerine zarar vermeden, yapıların restore edilerek alanın halka açılması gerektiğini düşünüyoruz.  Bölgedeki yoğun yapılaşma nedeniyle halkın  depremde toplanma alanına ihtiyacı var. Bu alanın bu şekilde değerlendirilmesi mümkündür. Cevizli Tekel’e üniversite yerleşkesi yapmak, kamusal alanın bütün değerlerini ortadan kaldıracağı gibi bölgeye yapı yoğunluğu getirecek. Kartal Belediyesi’ni kendi bölgesindeki kamusal alana sahip çıkmaya çağırıyoruz. Bu projenin derhal durdurulmasını istiyoruz.”

 

Önceki İçerikMLKP savaşçısı Sibel Bulut şehit düştü
Sonraki İçerikSibel Bulut taziye çadırlarına polis saldırısı