‘Karabiga’da termik santrallere karşı mücadelemiz sürüyor’

Çanakkale’nin Biga ilçesine bağlı Karabiga beldesinde yapılmak istenen termik santral, halkın verdiği mücadele sonucu mahkeme kararıyla durdurulurken, Kaz Dağlarında yapılmak istenen termik santrallere karşı mücadele devam ediyor

HABER MERKEZİ (09.08.2013)- Çanakkale’nin Biga ilçesine bağlı Karabiga beldesinde yapılmak istenen termik santral, Çanakkale İdare Mahkemesi tarafından durduruldu. Mahkeme, Kaz Dağları silsilesi ile Priapos antik kentinin yanına yapılmak istenen termik santralin, tarım arazileri, insan yaşamı ve yerleşim yerlerine zarar vereceğini belirterek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen ÇED olumlu kararını, oy birliğiyle geçersiz saydı.

ÇED raporu iptal edilen santralin yanı sıra, Kaz Dağlarında 7-8 termik santral daha halkın tepkisine karşın yapılmak isteniyor. Karabiga halkı ile çevre örgütleri bu mücadeleyi sürdürme kararlılığını ifade ediyor.     

Kaz dağlarında termik santrallere karşı mücadele sürüyor

Karabiga beldesinde CENAL Elektrik tarafından kömürle çalışacak enerji santrali, liman, kül depolama sahası ve derin deniz projesi yapılmak isteniyor. Milli park alanı olmasının yanı sıra dünya mirası listesinde yer alan Kaz Dağlarının bulunduğu bölgede yapılmak istenen termik santral bölge halkının protesto eylemleriyle karşılanıyor.

Madra Dağı ve Kaz Dağı Belediyeler Birliği Başkanı Cahit İnceoğlu, Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şube Başkanlığı ve Biga Çevre Derneği santral için verilen ÇED olumlu raporunun durdurulması  için dava açtı. 2012 yılında açılan dava 19 Temmuz 2013 tarihinde sonuçlanırken, mahkemede oy birliğiyle bakanlık tarafından verilen izin durduruldu. Kaz Dağlarında çevre mücadelesi yürüten çevre örgütlerinin ve yöre halkının çabasıyla iptal edilen kararla birlikte, mücadele yeni bir aşamaya geldi.

Bakanlık tarafından verilen ÇED olumlu raporunun yürütmesi durduruldu

Kararda sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşam hakkını önemine dikkat çekilerek termik santralin bölgede kurulmaması gerektiği ifade edildi. Kararda bilirkişi incelemesine de atıfta bulunularak santralin tarım ve hayvancılık açısından uygun olmadığı, santralin bulunduğu yerde Priapos antik kentinin bulunduğu, santralin yerleşim yerlerine en az 1 km uzaklıkta olması gerekirken 200-300 metre uzakta olması ve santralin zeytin ağaçlarını nasıl etkileyeceği konusunda ÇED raporunda bilgi verilmediği belirtilmişti. Kararda ayrıca termik santralin antik kentin kalıntılarına zarar vermeyecek olmasına karşın, inşaat ve işletme aşamasında deniz suyu ile denizin canlılığına, yerleşim yerleri ile tarım arazilerine, insan yaşamına vereceği telafisi mümkün olmayan zararlara yol açacağı ifade edilerek bakanlık tarafından verilen ÇED olumlu kararının yürütmesi durduruldu.

Kaçak hafriyat yapıldığı tespit edilerek dava açıldı

Mahkeme kararını yanında bölgede 3 Haziran 2013 tarihinde yapılan bir başka keşifte de, iki uzmanın ifadesine göre, 250 metrekarelik alanda inşaat ve hafriyat yapıldığı tespit edildi. Ruhsatsız ve kaçak olduğu belirtilen bu faaliyet Asliye Hukuk Mahkemesi’ne haber verildi.

Karabiga Çevre Platformu Sözcüsü Aslı Badem yaptığı açıklamada, inşaatın mart ayında başlatıldığını belirterek mahkemeye faaliyetle ilgili suç duyurusunda bulunduklarını söyledi. Badem konuşmasında şu ifadeler yer aldı:“İmar planlarına aykırı hareket etmekten de ruhsatsız çalıştırmaktan dolayı sorumluların cezalandırılması için ayrı bir dava açtık. Evimizin dibinde Kaz Dağları gibi çok önemli bir bölgede termik santral yapılmasını istemiyoruz.”

Çevre Platformu’nun eski sözcüsü Hicrin Nalbantoğlu’nun verdiği bilgiye göre ise,“Kaz Dağları’nın da bulunduğu 30 km çapındaki bölgede bu santral gibi 7-8 kadar santral daha planlanıyor. Santrallerin toplam kapasitesi 14 bin megavat gücünde.Türkiye’nin toplam enerji kapasitesi 50 bin megavatın biraz üzerinde.” ifadelerini kullanarak tepkisini dile getirdi.

‘Belediye Başkanı Muzaffer Karataş halkı karşısına alarak projeye destek sunuyor’

Çanakkale Çevre Platformu Eski Sözcüsü Hicrin Nalbantoğlu yaptığı açıklamada mahkeme kararının ardından santrale ‘tek bir çivi bile çakılamayacağını’ ifade ederek şunları söyledi:  “Karabiga’ya giderek mahkeme kararını basın açıklamasıyla duyurduk. Ayrıca ruhsatsız kaçak inşaat yapımıyla ilgili suç duyurusunda bulunduk. Ve bunu da tespit ettirdik. Karabiga Belediye Başkanı önceden bu projeye karşıyken, sonradan taraf olmaya başladı. Ayrıca belediye santrale yasal olmayan destek veriyor. İmar izni iptal olduğu halde inşaat devam etti. Belediye, inşaatı mühürlemesi gerekirken mühürlemedi. Belediye yargının istediği belgeleri dahi yargıya ulaştırmadı. Bu mahkeme kararı, burada yapılması planlanan diğer termik santrallerle ilgili de emsal teşkil ediyor.”

Karabiga Belediye Başkanı Muzaffer Karataş da yaptığı açıklamada, santralin kaçak olarak inşasını meşru göstermeye çalışarak halkın termik santrallere karşı mücadelesini hiçe saydı. Santral yapımının bölge halkının iş beklentilerini karşılayacak bir proje olduğunu iddia eden Karataş, çevreye ve insan yaşamına zararları açıkça belli olan santral projesini destekleyerek çevre mücadelesi yürütenlerle yöre halkını karşısına almış oldu.

 

 

 

Önceki İçerikAli İsmail Korkmaz’ın katledilmesinde polis organizasyonu
Sonraki İçerikGülsuyu’nda ESP Maltepe İlçe Örgütü’ne silahlı saldırı