Katledilişinin 8. Yılında “Buradayız Ahparig”!(foto haber)

19 Ocak 2007 Agos Gazetesi önünde katledilen Gazeteci Hrant Dink aralarında Demokratik Haklar Federasyonu’nun da bulunduğu binler tarafından bugün Taksim’den Agos Gazetesi önüne yapılan bir yürüyüşle anıldı. Türkçe, Kürtçe, Ermenice Hepimiz Hrant’ız, hepimiz Ermeniyiz”  dövizlerinin taşındığı yürüyüşte DHF Hrant’ın vurulduğu yere Dink’in resminin yanısıra Kaypakkaya geleneğinin şehitleri olan Ermeni komünistleri Armenak Bakırcıyan (Orhan Bakır), Nubar Yalım, Manuel Demir, İmam Boztaş’ın resimlerini bıraktı

İSTANBUL (19.01.2015)- Faşist T.C. devleti tarafından 19 Ocak 2007’de katledilen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink katledilişinin 8. Yıldönümünde yine binler tarafından “Buradayız Ahparig” denilerek sahiplenildi. Faili devlet olan Dink katliamının peşinin bırakmayacaklarını ve davanın takipçisi olacaklarını söyleyen binler her yıl olduğu gibi bu yıl da Türkçe, Kürtçe, Ermenice “Hepimiz Hrantız, hepimiz Ermeniyiz” dedi.

Bugün saat 13:30’da Taksim Gezi Parkı’nın Divan Otel tarafında toplanan aralarında Demokratik Haklar Federasyonu’nun da bulunduğu çok sayıda devrimci, demokratik, yurtsever, ilerci örgüt ve kişi “Yaşasın halkların kardeşliği”, “”Katil devlet hesap verecek”, “Hepimiz Hrantız, hepimiz Ermeniyiz”, “Biz bitti demeden bu dava bitmez!”, “Faşizme inat, kardeşimsin Hrant” sloganlarıyla Agos Gazetesi önüne yürüdü.

 “1915’ten Hrant’a soykırım sürüyor” pankartının ve Hrant Dink’in fotoğrafının taşındığı yürüyüş kortejinin en önünde Dink’in eşi Rakel Dink ve çocukları ile ağabeyi yer alırken, Berkin Elvan’ın ailesi ve çok sayıda HDP milletvekili de yürüyüşe katıldı. Yaklaşık bir saat süren yürüyüş sonunda Agos Gazetesi önüne gelen binler burada bekleyen kitleyle buluştu.

Kaypakkaya geleneğinin Ermeni şehitleri unutulmadı

Demokratik Haklar Federasyonu (DHF) Hrant’ın vurulduğu yere Hrant Dink’in ve Kaypakkaya geleneğinin Ermeni şehitleri olan Dink’in arkadaşı Armenak Bakırcıyan (Orhan Bakır), Manuel Demir, Nubar Yalım ve İmam Boztaş’ın resimlerini bıraktı.

Dink’in fotoğrafının asıldığı Agos Gazetesi önünde toplanan binler Dink’in katledildiği saat olan 15.05’te Dink için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Agos Gazetesi’nden yapılan konuşmalarda Hrant’ın katilinin bir çocuk tetikçi değil T.C. devleti olduğu vurgulanırken, devletin 1915 yaptığı Ermeni Soykırımına, 1938’te yaptığı Dersim Katliamına, 1955’te devlet tarafından organize edilen 6-7 Eylül olaylarına, Maraş, Sivas, Roboski katliamlarına da değinildi.  Konuşmalarda Gezi eylemlerinde hayatını kaybedenler, Cizre’de katledilen çocuklar ve Kobane’de şehit düşen Paramaz Kızılbaş da unutulmadı. Hrant’ın halkların kardeşliğine olan inancına vurgu yapılan konuşmalarda Hrant’ı sahiplenmenin onun hayallerini sahiplenmek olduğu vurgulandı.

“O sadece Ermeni halkının bir sözcüsü değil tüm Türkiye’nin sesiydi”

Yapılan açılış konuşmasının ardından söz alan şair Murathan Mungan konuşmasında devletin dünden bugüne katliamcı yüzünü teşhir ederken Kobanê direnişini de selamladı.

 “Dilsizliğin her çeşidinin yaşandığı bu ülkede ölenler, öldürülenler, katledilenler, biz onlardan sonra birkaç kelime daha fazla söyleyebilelim diye, dilimizdeki kilitler çözülsün diye, dilsizi olduğumuz hakikatler içimizi daha fazla kavurup yakmasın diye öldüler”  diyen Mungan Hrant Dink’in Türkiye’de katledilen 62. Gazeteci olduğunu belirtti.  Mungan “O sadece Ermeni halkının bir sözcüsü değil tüm Türkiye’nin sesiydi. Ezilen dışlanan, sömürülen tüm kesimlerin sesi.” dedi.

Dink’in vurulduğu Ergenekon Caddesine Hrant Dink’in isminin verilmesinin talep edildiği anma 23 Ocak Cuma günü saat 13:00’te Çağlayan Adliyesi’nde görülecek olan Hrant Dink davasına katılım çağrısıyla sonlandırıldı. 

Önceki İçerikErzincan’da faşist baskılara ve saldırılara karşı yürüyüşe çağrı
Sonraki İçerikYargıtay DHF üyelerinin hapis cezalarını onadı