Maraş Katliamı’nda hayatını kaybedenler anıldı

19 Aralık 1978′de Maraş’ta Alevilere yönelik gerçekleştirilen katliamın 35. Yıl dönümünde Maraş’ta yapılacak anmayı engellemek için, çeşitli illerden anma etkinliğine gelen kitle polis tarafından engellenerek baskı kurulmaya çalışılıyor

HABER MERKEZİ (21.12.2013)-Maraş Katliamı’nın 35. Yıl dönümünde Maraş’ın Yörükselim Mahallesi’nde yapılmak istenen anmaya katılmak için çeşitli illerden yola çıkarak Maraş’a doğru hareket eden araçlar engellendi. Bu sabah saatlerinde önce Göksun ilçesi girişinde engellenen araçlar, ilçe çıkışında da ikinci kez durdurularak kontrolden geçirildi ve aramalar yapıldı. Maraş’a gidişleri engellemek için aramaların halen devam ettiği öğrenildi. Polisin etkinliklere katılımı kitle üzerinde baskı kurmaya çalışarak engelleme girişimine karşın Alevi örgütlerinin temsilcileri ortak bir açıklama yaparak, etkinliklere katılımın engellenmesi durumunda yapılacak yürüyüşle kararın  protesto edileceği belirtildi.

Araçları üçüncü kez durdurulan Aleviler, araçlardan inerek anmanın yapılacağı yere doğru yürüyüşe geçti.

Anmanın engellenme çabasına karşın kitle Maraş Cemevi’nin temel atma törenine katıldı

Valiliğin ve emniyetin tüm engelleme çabalarına karşın, yüzlerce Alevi Yörükselim Mahallesi civarında toplandı. Alevi temsilcileri Maraş Cemevi’nin temel atma töreninde anmaya dair şu açıklamayı yaptı:

“Bu anmayı yapacağız. Hakikatle yüzleşilene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz.

Kürtler, Aleviler, devrimciler, demokratlar Maraş’ta vahşice katledildi. Biz bu katliamın peşini bırakmayacağız, bu ülkeye sahip çıkacağız. Gösteri ve yürüyüş kanunu bizi engelleyemez.

Maraş Katliamı insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur. Bu suçun bir numaralı sanığı devlettir. Canını yitirenlerin zararları maddi ve manevi olarak tazmin edilene kadar, devlet özür diyene kadar hep buraya geleceğiz, hakkımızı savunacağız.

Yapılan açıklamanın ardından iş makinesiyle alanın çevresindeki duvarın bir bölümü yıkılarak açılacak Cemevi’nin temeli atıldı.   

Emniyetin gerekçesinde katliamın anılması ‘provokatif’ eylem olarak değerlendiriliyor

Polisin Alevilere yönelik engellemelerini dayandırdıkları Emniyetin gerekçeli tebliğ belgesinde, Alevi örgütlerinin katliamda yaşamını yitirenleri anacakları miting için “provokatif” açıklaması yapılıyor.  

20-23 Aralık tarihleri arasında Maraş’ta anma eylemlerini yasaklayan tebliğ belgesinde, herhangi bir eylem yapılması durumunda Maraş halkının “Alevilere yönelik tepkisinin oluşacağı” ifadeleri kullanılarak provokasyon yaratılmaya çalışılıyor. Anma etkinliklerini engellemek için çeşitli illerden Maraş’a takviye polis ekiplerinin getirildiği öğrenildi. Jandarmanın ise Göksun ilçesinde Alevilerin şehre girmemesi için barikatlar kurduğu bildirildi.

PSAKD Ataşehir Şubesinden gelerek anmaya katılmak isteyen kitleye polis saldırdı

Maraş Katliamı’nda yaşamını yitirenleri anmak üzere düzenlenecek eylem için İstanbul’dan Maraş’a gelen Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri (PSAKD)  üyelerine polis saldırdı. Maraş girişinde otobüsleri durdurulan PSAKD Ataşehir Şubesinden gelen kitlenin şehre girişine izin vermeyen polis kitleye TOMA’larla saldırdı.

Saldırıya uğrayanlar arasında Maraş Katliamı’nda yakınlarını kaybedenler de bulunuyor.  Polisin saldırısı sonucunda yaralananların olduğu öğrenildi.

Polis ve jandarma ablukasına karşın Yörük Selim Mahallesi’nde bulunan Erenler Kültür Derneği’ne ulaşmayı başaran yüzlerce kişi, anma etkinliği için bir araya geldi. Derneğin bulunduğu yerde de polis engeliyle karşılaşan kitle, polisin “Yürümeniz halinde suç işliyorsunuz” anonslarına karşın Cemevi’ne doğru yürüdü.   

‘Maraş Katliamı 1978 Maraş’

Yürüyüşe, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kemal Bülbül, Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir, Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, İHD’nin de aralarında olduğu çok sayıda devrimci demokratik kitle örgütü ile siyasi partiler katıldı.   

“Maraş Katliamı 1978 Maraş” yazılı pankart arkasında toplanarak yürüyüşe geçen kitle, ellerinde Maraş Katliamı’nda hayatını kaybedenlerin fotoğraflarını taşıdı. Gazi Metin Dede’nin verdiği Gülbengi’yle sembolik temel atma töreni yapıldı. Ardından Maraş Katliamı’nda hayatını kaybedenler anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.   

Saygı duruşunun ardından basın açıklamasının okunmasına geçildi. Maraş Katliamı’nın üzerinden 35 yıl geçtiğinin belirtildiği basın açıklamasında, anma eyleminin katliamın sorumlularının yargılanması talebiyle gerçekleştirildiği ifade edildi.

Kemal Bülbül polis ablukasını ve eylemin engellenme çabasını kınadı

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kemal Bülbül ise yaptığı konuşmada polisin ablukasına ve baskılarına dikkat çekerek, Maraş Katliamı’nın 35. Yıl dönümünde anmanın yapılmasıyla ilgili engellemeyi kınadı. Bülbül konuşmasına şu ifadelerle devam etti:  “Maraş Katliamı insanlığa yönelik işlenmiş bir suçtur. Bu suçun bir numaralı sanığı devlettir. Devlet bugün katliamla ilgili suçunu örtbas etmek amacıyla anmaya izin vermemektedir. Ancak biz Alevi kurumları olarak 35 yıl değil, 335 yıl da geçse buraya geleceğiz. Anma programımızı gerçekleştireceğiz. Bu bizim için insani, vicdani ve örgütsel bir sorumluluktur. Maraş Katliamı insanlığın tüm kutsal değerlerine karşı işlenen bir suçtur” dedi.

Alevi kurum temsilcilerinin halkı selamlamasının ardından anma eylemi sonlandırıldı. Maraş’ta polis ve jandarmanın ablukası, eylem sona ermesine karşın uzun süre devam etti.   

Anma eyleminin ardından Narlı’da durdurulan kitleyle bir araya gelinerek etkinliğin yapılacağı ilçeye hareket edildi. 

 

 

Önceki İçerik“Kırıklar ve Şakran Hapishanelerinde neler oluyor?”
Sonraki İçerikNusaybin’de utanç duvarı eylemine polis saldırdı