Mayıs ayı şehitleri Amed’de düzenlenen panelle anıldı

Mayıs ayında katledilen devrimciler, dün DHF öncülüğünde örgütlenen “18 Mayıs Şehitleri Günü” paneliyle anıldı

AMED (26.05.2014)- Demokratik Haklar Federasyonu (DHF) öncülüğünde düzenlenen panel 25 Mayıs Pazar günü Sinemacılar Derneği’nde yapıldı. Panele DTK Daimi Meclis Üyesi İrfan Babaoğlu, 68 kuşağının öncü isimlerinden yazar Temel Demirer ve ESP PM Üyesi Soner Çiçek katıldı. Panelin düzenlendiği salona İbrahim Kaypakkaya, Mazlum Doğan, Haki Karer, Ferhat Kurtay, Mahmut Zengin, Eşref Anyık ve Necmi Önen’in fotoğraflarının yanı sıra “Çelik Aldığı Suyu Unutmayacak Mayıs Ayı Şehitleri Ölümsüzdür” pankartı asıldı. Panel devrim ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşuyla başladı. 

‘Kaypakkaya Kürdistan mücadelesini esas alan ilk devrimcidir’

Panelde konuşan ESP PM Üyesi Soner Çiçek, Mayıs ayı şehitlerinin devrim tarihi açısından önemli bir yere sahip olduklarını belirterek, Kaypakkaya’nın TKP revizyonizmine karşı çıktığını, Kemalizmi reddettiğini, Kürdistan mücadelesini esas alan ilk devrimcilerden olduğunu söyledi.

Kaypakkaya’nın Kürt mücadelesine doğru temelde yaklaştığını dile getiren DTK Daimi Meclis Üyesi İrfan Babaoğlu, Türkiye’de devrimi çözümlemek için devrimcilerin Kürdistan’ı esas alması gerektiğini belirtti. Babaoğlu, Kaypakkaya’nın da Kürt halkının mücadelesine doğru baktığı için, Kürtler nezdinde önemli bir yere sahip olduğunu kaydetti. Dörtlerin gerçekleştirdiği eyleme de değinen Babaoğlu, sistemin özellikle Diyarbakır Hapishanesi’ni teslimiyet politikasını dayatmak için pilot bölge olarak seçtiğini belirterek buna karşı hapishanedeki tutsakların arayış içerisinde olduğunu ifade etti. Babaoğlu, Dörtler ve Kaypakkaya’nın bu arayışın bir sonucu olduğunu belirtti. 

‘Mayıs Dörtlerin teslimiyete karşı isyanıdır’

Son olarak konuşan 68’de devrimci mücadelede aktif olanlardan yazar Temel Demirer ise, Mayıs ayını aşkın ve isyanın ayına benzeterek, Mayıs ayının Dörtlerin teslimiyete karşı isyanı olduğunu kaydetti. Kaypakkaya’yı devrimin kızıl gülüne benzeten Demirer, Kaypakkaya’nın Amed’de direnişin ilk örneğini sergilediğini vurgulayarak, 4 ay işkencede kalan Kaypakkaya’dan sorgucuların hiçbir şey öğrenemediğini belirtti.  

Panel yapılan konuşmaların ardından soru-cevap bölümüyle sona erdi. 

Önceki İçerikHalk Cephesi’ne ev baskınları düzenlendi
Sonraki İçerik‘Kahrolsun sendika ağaları’