DERSİM (26.07.2013)- Ovacık halkının da yoğun katılım sağladığı festival programı Ovacık’ta ilk etkinlik siyanürle altın arama karşı mücadele veren Cevizli dere köyüne yapılan yürüyüşle başladı. Merkeze kurulan konser alanında ve Ovacık’ın çeşitli yerlerinde konser, dinleti ve tiyatro gösterimi gerçekleştirildi.
‘Geçmişten bugüne çıyanlar ve akbabalar’
Saat 15. 30’da Eylül Çay Bahçesi’nde YÇKM Tiyatro Topluluğu tarafından tiyatro gösterimi yapıldı. Çalışmalarını Yüz Çiçek Açsın Kültür Merkezi (YÇKM) bünyesinde sürdüren YÇKM Tiyatro Topluluğu tarafından hazırlanan tiyatro gösteriminin öncesinde bir konuşma yapılarak festivale katılanlar selamlandı.Yapılan konuşmada tiyatro topluluğunun çalışmalarının halkın yaşadığı çeşitli baskı, kıyım ve asimilasyon politikalarına karşı, halkın mücadelesinin ortak olunduğu vurgulandı. Dersim özgülünde yaşanan; çevre-doğa katliamları, koruculaştırma, yozlaştırma politikalarını konu alan oyun festivale katılanlar tarafından ilgiyle izlendi.
YÇKM Folklor Ekibi: Dersim’de baraj istemiyoruz!
Sahne programı 18.30’da Hükümet Konağı Meydanı’nda YÇKM Folklor Ekibi tarafından sahnelenen halk oyunlarıyla başladı. İlgiyle izlenen gösteri YÇKM Folklor Ekibi’nin ‘Dersim’de Baraj İstemiyoruz’ pankartının açılmasıyla sona erdi. Halk oyunlarının gösteriminin ardından Kurmanci ve Türkçe sunumlarla konser etkinliklerine başlandı.Yapılan sunumda “13.’sü düzenlenen festival etkinliklerinde inançlarımızı büyüttüğümüz, sevdamızı kuşandığımız bugün Seyit Rıza’yı,38’i,katledilen analarımızı, kardeşlerimizi unutmadık.” denildi. Dersim halkını süngüyle katledenlerin bugün barajlarla, HES’lerle, madenlerle Dersim’i insansızlaştırılmak istediğine değinilen sunumda, Munzur’a yapılmak istenen barajlara karşı direniş ve mücadele çağrısı yapıldı. Dersim Ermenileri Derneği’nden Karin Ermeni Halk Dansları’nın sahnesiyle devam eden programda halk dansları ekibi coşkuyla karşılandı. Karin Ermeni Halk Dansları’nın gösteriminin ardından Ali Haydar Güçlü sahne aldı.
Munzur Özgür Aksın!
Dersim Kültür Derneği BaşkanıAhmet Balkız tarafından etkinlik kapsamında yapılan konuşmada, son süreçte halkın mücadelesine yönelen saldırılara değinildi. Dersim’de de İbrahim Kaypakkaya’yı andıkları için yüzlerce yıla varan hapis cezaları verildiğini dile getiren Balkız, konuşmasında hapishanedeki tutsaklar için alkış istedi.
Yaşasın halkların kardeşliği!
Yapılan konuşmalarardından sahneye Ahmet Aslan ve Hollandalı müzisyenler çıktı. Hollandalı müzisyenler konuşma yaparak Dersim halkını, festival düzenleyicilerini ve katılımcılarını selamladı. Kuruluşları hakkında bilgi vererek amaçlarının kültürler arası bir köprü oluşturmak olduğunu söyleyen grup etkinliğe Kürtçe, Almanca, İngilizce seslendirdiği eserlerle devam etti. Ahmet Aslan ve Hollandalı Müzik Grubu’nun ardından festivale Ankara’dan katılan Müptela İgan sahne aldı. Dersim’e Ethem Sarısülük’ün ve Ankara’nın selamlarıyla geldiklerini belirten grup etnik ezgilerle dinletiye başladı. “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganlarıyla sahneden ayrılan grup büyük beğeni topladı.
İnsansızlaştırmaya Karşı Birleşik Mücadele!
TMMOB Halk Sağlığı Başkanı Cemalettin Küçük konuşmasına, Dersim’in çapulcularını selamlayarak başladı. Barajlarla yok edilmek istenen bu toprakların ancak direnişle geri kazanılabileceğini söyleyen Küçük, Munzur’da kurulması planlanan maden işlemesinin bölgeyi nasıl etkileyeceğini açıklayarak insansızlaştırmaya karşı birleşik mücadele çağrısı yaptı. Küçük’ün ardından etkinlik programı Grup Yorum’un ezgileri ve marşlarıyla devam etti. Türkülerinin yozlaşmaya, yabancılaşmaya karşı söylediklerini dile getiren Grup Yorum üyeleri, tutuklu İdil Kültür Merkezi çalışanları için dayanışma çağrısında bulundu. Grup Yorum’un ardından program Red Düşün Sanat’ın şiir ve müzik dinletisiyle devam etti. 2 Temmuz Sivas şehitlerini anarak başlayan kolektif halk tarafından beğeniyle izlendi.
Kaypakkaya’yı savunmak onurdur!
Grup Munzur’un sahne almasıyla birlikte “İbrahim Kaypakkaya’yı savunmak onurdur” dövizleriyle alanda yer alan Demokratik Haklar Federasyonu (DHF)’na kitle tarafından coşkuyla destek verildi. Seslendirdikleri eserlerle kavganın ateşlerinde yananları selamlayan Grup Munzur, geçtiğimiz yıl yaralı olarak yakalanıp hastanede işkenceyle katledilen Ali Çelik için besteledikleri eserlerini de söyledi. Grup Munzur’un sahnesi boyunca konser alanı halkın “Faşizme karşı omuz omuza”, “Önderimiz İbrahim Kaypakkaya”, “Ali Çelik ölümsüzdür”, “Devrimci tutsaklar onurumuzdur”, “Dersim onurdur onuruna sahip çık” sloganlarıyla yankılandı. Grup Munzur’un ardından Doğan Çelik, Diyar ve Deniz Deman’ın da sahneye çıkmasıyla, festival kapsamında Ovacık’ta düzenlenen etkinliklerin 1. Günü coşkulu ve yoğun bir katılımla sona erdi.
DHF’den yürüyüşe çağrı!
Festival kapsamında Ovacık’taki çalışmalarını sürdüren DHF çalışanları konser alanında stant çalışması, yaygın bildiri dağıtımı ve Halkın Günlüğü Gazetesi dağıtımı yaptı. Çalışmalar sırasında 28 Temmuz günü saat 17.00’de Dersim Merkez’de Seyit Rıza Heykeli önünde gerçekleştirilecek “Cemaatleşmeye, karakollaşmaya, yozlaşmaya ve tutuklamalara karşı” yapılacak olan yürüyüşe katılım çağrısı yapıldı.