Soma Katliamı ülke genelinde protesto edildi

Soma’da yaşanan işçi katliamında yüzlerce maden işçisi hayatını kaybederken ülke genelinde sokaklara çıkan kitleler faşizme karşı omuz omuza direndi

HABER MERKEZİ (15.05.2014)-

ANKARA: Manisa’nın Soma ilçesindeki maden ocağında yaşanan katliam Ankara’da protesto edildi.

Ağıt yakmak için değil hesap sormak için bir araya gelen halk, polis saldırılarına sokak sokak direnişle cevap verdi.

Öğrenciler ve işçiler birleşti

Dün saat 15.00’de öğrenciler Yatağan işçilerinin günlerdir direnişe devam ettiği Kurtuluş Parkı’na akın etti. Beytepe Öğrencileri ve Ankara Üniversitesi’nin dört farklı yerleşkesinden (Cebeci, DTCF, Tıp ve Tandoğan) çıkan öğrenciler, kalabalık gruplar halinde Kurtuluş Parkı’na gelerek Enerji ve Maden işçileriyle birleşti. Polis tarafından yoğun yığınak yapılırken, polis kitlenin Kızılay’a gidişine izin vermeyeceğini açıkladı. İşçilerin kararlı duruşu sonucu önce Enerji ve Maden İşçileri, ardından öğrenciler polis barikatlarını aştı.

İşçiler Türk- İş’e giderek genel grev çağrısı yaptı

Yatağan işçilerinin öncülük ettiği Enerji ve Maden işçileri, barikatları aşmasının ardından Türk-İş binasına gitti. Enerji ve Maden işçileri Türk-İş binasında, Türk- İş’e bağlı sendikaların işçileriyle birleşti. Ardından Türk-İş yönetimi adına yapılan açıklama, işçilerin protestolarıyla karşılandı.

Türk-İş binasında sendika ağaları ve işçiler arasında zaman zaman gerginlikler yaşandı. İşçiler eylem sırasında “Türk-İş göreve genel greve” , “Kahrolsun sendika ağaları” , “Genel grev genel direniş” , “Satılmış sendika istemiyoruz” , “Katil Türk-İş” sloganları attı.

Türk-İş yönetiminin yaptığı, “3 dakikalık iş bırakma eylemi yapacağız” açıklamasının ardından işçiler daha da öfkelendi. Bunun üzerine kürsüye gelen Yatağan işçileri adına şu açıklama yapıldı: “Soma işçileri asgari ücretle 10-12 saate varan şartlarda bedenlerini zehirledi. Denetim yapıldı deniyor, biz bu denetimlerin idari müdürlerle idari binalarda, alana hiç çıkmadan nasıl yapıldığını biliyoruz. Üç yıl sonra bir maden katliamında ölmektense biz bugün buraya ölmeye geldik. Türk- İş binası bizim evimizdir, sendika ağalarına bırakmayacağız. Evimize gireceğiz ve içeride oturacağız” Açıklamanın ardından Yatağan işçileri, Türk-İş binasını işgal etti.

Barikatlar aşıldı kitleler Kızılay Güvenpark’a akın etti

Öğrenciler, işçiler ve devrimci demokratik kurumlar birer birer barikatları aşarak Kızılay’a geldi. Güvenpark’ta 13 Mayıs’ta işçilerin başlattığı “adalet ve insanlık nöbetine” halk devam etti. Demokratik Haklar Federasyonu (DHF) da barikatların aşılmasının ardından Ziya Gökalp Caddesi üzerinden yürüyüşe geçerek Kızılay Güvenpark’a ulaştı. Kızılay’a toplanan kitle, kısa zamanda binleri buldu. Ardından Türk-İş binasından çıkan işçiler de Güvenpark’a geldi. Yatağan işçileri adına Güvenpark’ta da bir açıklama daha yapıldı.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Devlet kolluk güçleriyle bizi halktan, öğrencilerden tecrit etmek, yalnızlaştırmak istiyor. Biz bu oyunu Yatağan’da da burada da gördük. Ama işte burada tüm halkla birleştik. Talebimiz özelleştirmelerin durdurulmasıdır. Bu talebimizde ne kadar haklı olduğumuzu Soma’da gördük. Bu bir kömür karası değil insanlığın yüz karasıdır. Bu ülkede vahşi kapitalizm, faşizm var. Faşizm sermaye sınıfını koruyor. Onlar zenginliklerini işçilerin gözyaşları ve kanları üzerinden elde ediyorlar. Biz birleşerek zafere ulaşacağız. Bu gayri-meşru bir iktidardır. Hiçbir santrali özelleştiremez.”

Sendikalar ve meslek odaları da Güvenpark’a geldi

Güvenpark’ta bir araya gelen kitleye, aralarında Eğitim-Sen ile TMMOB’un da olduğu birçok sendika ve meslek odası da katıldı. Saat 18.00’e gelindiğinde kitlenin Güvenpark’taki sayısı binlere yaklaştı. Güvenpark’tan Olgunlar Sokak’taki Maden İşçisi Anıtı’na doğru yürüyüşe başlandı. Polis yürüyüşü barikatlar kurarak engellemeye çalışsa da insan selini andıran kitleye engel olamadı. Maden İşçisi Anıtı’na kitlenin yarısının ulaşmasının ardından polis saldırısı başladı. Önce plastik mermi, ses bombaları ve gaz bombalarıyla saldıran polise karşı kitle, havai fişeklerle direndi. Ankara’daki çatışmalar özellikle Meşrutiyet Caddesi’nde yoğunlaşırken, Kızılay’ın tüm sokakları çatışma alanına döndü. Binlerce insan Soma Katliamı’nın öfkesiyle polise karşı koyarken, polis birçok yerde kitleye linç koşullarını aratmayacak şekilde işkence yaptı.

DHF’liler işkenceyle gözaltına alındı

Kızılay’ın birçok bölgesine dağılan eylemciler sokak sokak direnişe başladı. DHF’liler ise Maden İşçisi Anıtı’nın önünde çıkan ilk çatışmanın ardından, Sağlık Sokak’tan geçerek Ziya Gökalp Caddesi’ni trafiğe kapattı. Zaman geçtikçe kitle burada toplanmaya başladı. Havanın karardığı sırada ise bir grup eli demir sopalı sivil polis ve çevik kuvvet polisi DHF’lilere saldırdı. Sivil polislerin aniden ve arkadan yaptığı saldırıda 3 DHF’li darp edilerek gözaltına alınırken, bir DHF’li de kafasından aldığı darbelerle yaralandı. Polis saldırısında toplam 3 DHF üyesi yaralandı. Gözaltına alınan DHF’liler gece yarısı serbest bırakıldı.

Çatışmalar ve işkenceler gece yarısına kadar devam etti

Havanın kararmasıyla birlikte Ankara genelinde polis saldırılarından işkence haberleri gelmeye devam etti. Konur ve Karanfil Sokak’ta bir araya gelen bir gruba yine polis saldırdı. Burada Mahir Kangal adlı eylemci kafasına aldığı cop darbeleriyle yaralandı. Bilincini kaybeden Kangal, hastaneye kaldırıldı. Burada bilinci açılan Kangal’ın sağlık durumunun iyi olduğu bilgisi alındı.

Bir grup ise Maden İşçisi Anıtı’nda bir araya gelerek sabah saatlerine kadar anıt önünde nöbet tuttu.

Bugün Ankara Güvenpark’ta yaklaşık 150-200 kişiden oluşan öğrenciler Soma Katliamı’nı protesto ederken, polis plastik mermiler ve TOMA’larla öğrencilere saldırdı. Polis saldırının ardından Güvenpark’ı ablukaya alarak giriş çıkışlara yasakladı.  

İzmir’de oturma eylemine polis saldırdı!

İZMİR: İzmir’de dün Soma Katliamı’nı protesto etmek isteyen kitleye polisin yoğun saldırısının ardından gözaltılar yaşandı. Bugün kitle örgütleri gözaltına alınanların serbest bırakılması talebiyle Sümerbank önüne yürüdü. Sümerbank önünde oturma eylemi yapmak isteyen kitleye polis yoğun bir şekilde saldırdı. Çevik kuvvet polislerinin darp ederek yaptığı saldırı sonucu, İzmir DİSK Genel Başkanı’nın kulakları patladı. DHF faaliyetçileri de darp edilirken, yaklaşık 30 kişi gözaltına alındı ve onlarca kişi de yaralandı.

Karabük’te Soma eylemleri

KARABÜK: Manisa’nın Soma ilçesinde trafodan kaynaklı olduğu iddia edilen yangın ve göçük sonucu hayatını kaybeden işçiler için, üniversite içinde oturma eylemi gerçekleştirildi.

Karabük Üniversitesi öğrencileri toplu çıkış yaptı

Aralarında DGH faaliyetçilerinin de olduğu üniversite öğrencileri ajitasyonlar çekerek kitleyi toparlarken, Özel Güvenlik Birimleri (ÖGB)’nin saldırısına imkan vermedi. Kitle, ÖGB’nin ve sivil polislerin ablukası altında, faşist güruhun sataşmaları eşliğinde oturma eylemini kararlıca sürdürdü. ’’Madencinin öfkesi katilleri boğacak’’ ,’’Kader değil iş cinayeti’’yazılı ozalitlerle yarım saat kadar eyleme devam eden kitle, ana çıkış kapısına yönelerek toplu çıkış yaptı. Ana çıkış kapısında eylemi sonlandıran öğrenciler, KESK’in düzenleyeceği basın açıklamasına katılmak üzere şehir merkezine gitti.

KESK yönetimi DGH faaliyetçilerinin üzerine yürüdü

KESK’in düzenlediği basın açıklamasına katılan öğrenciler, KESK’in pasif tavırlarıyla karşılaştı. İnisiyatifin kendisi olduğunu belirten KESK yönetimi, anti-demokratik bir şekilde kendisini dayatırken alkış, slogan, döviz ve pankart istemediğini belirterek eylemin içeriğini boşaltmaya çalıştı.

Oturma eylemine geçilirken bu kararı tanımayan ve işçi katliamlarının teşhirini attığı sloganlarla gerçekleştiren DGH faaliyetçilerinin üzerine yürüyen  KESK yönetimi, faaliyetçileri alandan ayrılmaya zorladı. Kısa süren tartışma  / gerginlik sonrası KESK’in tutumuna protesto eden öğrenciler, belediye önüne doğru yürüyerek oturma eylemi gerçekleştirdi. Faşistlerin polis desteğinde sataşmalarına maruz kalan kitle, oturma eylemine kararlı bir şekilde devam etti. Oturma eylemi sırasında sloganlar atan kitle, söylediği marşlarla mücadelede kararlılık mesajı verdi. Basın açıklamasının ardından eylem sonlandırıldı.

Dersim’de binler alanlardaydı

DERSİM: Sanat Sokağı’nda saat 09.00’da bir araya gelen aralarında Yeni Demokratik Sendikal Birlik (YDSB)’in olduğu kitle, İnsan Hakları Evrensel Anıtı önüne yürüyüş gerçekleştirdi.

Anıt önünde yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından basın açıklaması yapıldı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Bugün dünya biliyor ki Soma’da yaşanan iş kazası değil bir cinayettir. Roboski’de, Gezi’de cinayetler işlendiyse bugün Soma’da da işlenmiştir. Ülkemizdeki maden ocakları işçilere mezar olmaya devam ediyor. Madendeki iş cinayetlerin yaşanması, taşeronlaştırmanın kar hırsından kaynaklı yeterli önlemleri almamasından kaynaklanmaktadır. Soma’da yaşanan trafo patlamasını kaza olarak değerlendirmek mümkün olmadığı gibi ‘kader’ olarak ifade etmek de sorumluluktan kaçmak anlamına gelmektedir. Paraları ayakkabı kutularına değil Soma’ya harcayın.”

‘Yaşamak direnmektir’

Açıklama devlet yetkililerinin Soma’da yaşanan katliamın ardından 150 yıl önceki maden ocaklarını örnek göstererek ölümleri meşrulaştırmaya çalıştığı belirtilerek 21. Yüzyıl’da bu tür katliamların yaşanmaması gerektiğine vurgu yaptı. Açıklama “Yaşamak direnmektir” ifadeleriyle sonlandırıldı.

“Katil devlet hesap verecek” , ” Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz ” , “Soma’nın hesabı sorulacak” , “Genel grev genel direniş” sloganlarının atıldığı eyleme esnaflar da destek verdi. Beş dakikalık oturma eyleminin ardından eylem sona erdi. 

ANTALYA: Manisa’nın Soma ilçesinde yaşanan işçi katliamını protesto etmek için Antalya’da yürüyüş düzenlendi.

Aralarında Demokratik Haklar Federasyonu’nun da olduğu devrimci demokratik kitle örgütleri, dün saat 18.30’da Kapalı Yol Halk Bankası’nın önünde bir araya geldi. Yürüyüş sırasında Soma’daki katliam protesto edilirken, ”Katil devlet hesap verecek” , ”Somanın hesabı sorulacak” , ”Genel grev genel direniş” sloganları atıldı.

DHF Antalya örgütlülüğü katliamı protesto eden pankart astı

Cumhuriyet Meydanı’na gelindiğinde ise Somada katledilen işçiler için yapılan saygı duruşunun ardından basın açıklaması okunarak oturma eylemi düzenlendi.

Eylemin ardından DHF Antalya örgütlülüğü, ”Kader Değil Soma İşçi Katliamıdır Maden İşçileri Ölümsüzdür” yazılı bir pankartı, Yüzüncü Yıl’daki üst geçide asarak katledilen maden işçilerini sahiplendi.

Zonguldak’ta nöbet eylemi sürüyor

ZONGULDAK: Manisa Soma ilçesinde yaşanan iş katliamını protesto etmek için aralarında Demokratik Gençlik Hareketi faaliyetçilerinin de olduğu üniversite öğrencileri tarafından bir eylem düzenlendi.  

Gece saat 04.00’de başlayan ‘yaşam nöbeti’ eylemiyle öğrenciler, yaşanan bu vahşete olan tepkilerini ve toplumsal vicdanı, Zonguldak halkına gösterdi.

Sabah saatlerinde üniversitede bulunan öğrencilerle saat 15.30’da yemekhanenin önünde bir araya gelen kitle, saat 16.00’da üniversiteden Madenci Anıtı’na yürüdü. Anıt önünde halkın kitlesel katılımıyla basın açıklamasının okunmasına geçildi.

Özelleştirmelerin sonucunda birçok işçi katliamı yaşandı

Basın açıklamasında şu ifadeler yer aldı: “Artık iktidarının iş kazası yalanlarına inanmıyoruz. Alınmayan tedbirler, fazla üretim yapmak için işçileri zorlamalar, iş güvencesizliği, taşeronlaşmalar, özelleştirmeler yüzünden Zonguldak yerelinde birçok işçi katliamı yaşanmıştır. Soma’da yaşananlar hala bunun devam ettiğini gösteriyor. Artık sendikaların da samimiyetsiz tavırlarına karşı direnç göstereceğiz. Bütün gücümüzle bu işçi katliamlarının sorumlularından hesap soracağız.”

Ardından oturma eylemi gerçekleştirilerek saygı duruşu yapıldı.

Yürüyüş sırasında “Madenci feneri sönmeyecek”, ”İşçi gençlik el ele genel greve”, “Maden şehitleri onurumuzdur” , “Katil devlet hesap verecek” , “Soma işçileri yalnız değildir” sloganları atıldı.  

Basın açıklamasının ardından kitle dağılırken, üniversite öğrencilerinin oturma eylemine devam etti.  

 

Önceki İçerikGrup Munzur üyesi Özkan Eroğlu serbest bırakıldı
Sonraki İçerikKatliama öfke büyüyor