Soma’da madenlerin kamulaştırılması talebiyle eylem düzenlendi

Soma’da Dünya Madenciler Günü vesilesiyle DİSK’e bağlı Dev-Maden Sen’in çağrısıyla bir araya gelen işçiler, madenlerin kamulaştırılması talebiyle eylem gerçekleştirdi

HABER MERKEZİ (05.12.2014)- DİSK’e bağlı Dev-Maden Sen, Dünya Madenciler Günü’nde düzenlediği yürüyüşle, madenlerin kamulaştırılmasını talep etti. Yürüyüş için bir araya gelen işçiler, Soma’da ve ülkenin dört bir yanında madencilere düşen payın ölümler ve işsizlik olduğunu belirterek mücadelede kararlılık mesajı verdi.   

Soma Hükümet Meydanı’nda bir araya gelen yaklaşık bin işçi, “TKİ uyuma madenciye sahip çık”, “İşçiyiz haklıyız haklarımızı arıyoruz” sloganları atarak, Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Ege Linyitleri Müessese Müdürlüğü (ELİ)’ne yürüdü.

‘İşçilerin mağduriyetini gidermenin tek yolu madenleri kamulaştırmaktır’

Dev Maden-Sen adına yapılan basın açıklamasında madenlerin kamu malı olduğu ifade edilerek AKP hükümetinin 13 Mayıs tarihinde 301 madencinin katledilmesinin ardından, 2821 madencinin işten atılmasına seyirci kalarak suça ortak olduğunu kaydetti. Açıklamada, maden işçilerinin mağduriyetlerinin giderilmesinin tek yolunun madenlerin kamulaştırılması olduğuna dikkat çekildi.

Son 6 ay içerisinde Soma’da maden işçilerine yeni katliamlar yaşatılmasını ve hak gasplarını engellemek için çeşitli eylem ve etkinlikler düzenlediklerini belirten Dev Maden-Sen, taleplerini içeren dosyaları 12 Temmuz günü Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na, 15 Temmuz günü ise Meclise giderek Meclis Başkanı ve Mecliste grubu olan partilerle görüşerek taleplerini dile getiren dosyaları ilettiklerini açıkladı.  

‘Taleplerimiz görmezden gelindi’

Basın açıklaması şu ifadelerle devam etti: “Soma kömürleri Eynez ocağının yanı sıra kapalı olan Atabacası ve Işıklar ocağının da belirsizliğinin giderilmesini, buralarda tespit edilen eksiklerin acilen giderilmesini ve güvenli biçimde üretime sokulmasını istedik. Gerekli çalışmaların bu ocakların asıl sahibi olan TKİ tarafından ele alınmasını talep ettik. Taşeron, hizmet alımı ve rödevansın kaldırılmasını, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)’nün 176 Sayılı Sözleşmesinin Türkiye tarafından acilen imzalanmasını istedik. Aylar geçti isteklerimize ve taleplerimize ilişkin bir gelişme olmadı, ayrıca verilen sözler de tutulmadı.”  

İşçiler taleplerini açıkladı

Maden işçileri, TKİ’nin her türlü rödevans, hizmet alımı ve taşeron anlaşmalarını feshetmesini ve tüm ocakların işletmesini üzerine alması talep etti.  

Basın açıklaması şu ifadelerle sona erdi:“Bu anlamda işten çıkarılan işçi arkadaşlarımız TKİ tarafından işe geri alınmalıdır. Bu süre zarfında işçi arkadaşlarımızın tüm aylık ücret alacakları ve hakları devlet garantisinde olmalıdır.”  

 

Önceki İçerikErmenek’te son 5 madencinin daha cesedine ulaşıldı
Sonraki İçerik‘Tutsaklara yayın yasağı kalkana kadar mücadele edeceğiz’